Ana içeriğe atla

Voltmetre ve Ampermetre Nedir?

Voltmetre ve Ampermetre Nedir?
Bu makalemde analog Voltmetre ve ampermetre konusundan bahsetmek istedik. Bu cihazlar temel olarak akım ölçen galvanometrelerin dönüştürülmesiyle yapılırlar. Galvanometre neden oluşur derseniz bir mıknatısı bir mıknatısı çevrelemiş olan bobinlerden ve bir göstergeden oluşacaktır. Elektrik bobinden geçtikten sonra karşı koyucu bir magnetik alan oluşur ve bobinin hareket etmesine neden olur. Bobinin kendisine bağlı bir yayı vardır ve bu hareket esnasında bu yaya baskı ypar bu sayede gösterge üzerinde bulunan ibre de hareket etmiş olacaktır. Bu özellik galvanometre akım ve voltajı ölçmek için kalibre edilir.

Voltmetre ve Ampermetre Arasındaki Fark

İki elektronik cihaz arasındaki fark iç devresindeki ayrım sayesinde ortaya koyulacaktır. Bu nedenle voltmetre ve ampermetre arasındaki farkı bu özelliklerine göre karşılaştıralım.

Fonksiyon

Fonksiyon noktasında en önemli fark birincisinin akımı ölçerken ikincisinin ise potansiyel fark ölçümü yapmasıdır. Bu ikisi de voltaj ve amperaj olmak üzere elektriksel olan bir ölçüm yaparlar. Son dönemlerde teknolojinin de gelişmesi sayesinde bu iki işlevi bir arada görebilen multimetre aygıtlar da üretilmiştir.



Bağlanma Şekli

Bu iki cihazın devrelerinin bağlanması ile ilgili de farklar söz konusudur. Voltmetre paralel bağlanır. Ampermetre ise seri bağlanır.

Bu cihazlar ölçüm esnasında belli bir dereceye geldiklerinde hata gösterirler buna ise pertürbasyon etkisi denilmektedir.  Yukarıda da belirttiğimiz üzere analog voltmetre ve analog ampermetrenin her ikisi de modifiye edilmiş olan galvanometrelerdir.  Voltmetre galvanometre bobinine arka arkaya sıralanmış olan yüksek dirence sahip elemanların eklenmesiyle oluşur. İdeal bir voltmetre olması isteniyorsa o zaman sonsuz bir iç dirence sahip olması gerekir. Çünkü bu sayede hiçbir akım değerinden de etkilenmemiş olacaktır ve bu sayede de bozulmaz.

Bunun aksine ampermetrelerin sıfır iç dirence sahip olmaları gerekir. Bu sayede akım ölçülürken hesabınızı bozabilecek olan bir voltaj düşüşü de olmaz.



ampermetre, fark, ölçüm, voltmetre, voltmetre ve ampermetre
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Kaynak: https://www.ultraenerji.com/yenilenebilir-enerji-kaynaklari/voltmetre-ve-ampermetre-nedir.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ