Ana içeriğe atla

Rüzgar Enerjisi Nedir?

Rüzgar Enerjisi Nedir?

Rüzgar enerjisi sonsuz bir enerji kaynağıdır. Buna göre temiz ve yenilenebilir bir enerji olarak nitelendirilir. Rüzgar enerjisinin kaynağı güneştir.  Çünkü güneşin dünyaya göndermiş olduğu enerjinin yaklaşık olarak % 1-2 gibi küçük bir miktarı rüzgar enerjisine dönmektedir. Güneş yeryüzünü ve atmosferi homojen olarak ısıtmaz dolayısıyla ortaya da sıcaklık ve basınç farkı çıkacaktır bu durum ise hava akımının oluşumunu sağlayacaktır.


Isınan hava atmosfere doğru yükselişe geçer ve bu yükselen havanın boşaltmış olduğu alana ise aynı hacimde olan soğuk hava kütlesi yerleşir dolayısıyla bu kütlelerin yer değiştirilmesi sonucunda rüzgar meydana gelecektir. Başka bir açıklamayla tanımlayacak olursak birbirine komşu bulunan iki basınç bölgesi arasındaki basınç farklarından dolayı meydana gelen ve yüksek basınç merkezinden alçak basınç merkezine doğru hareket eden hava akımıdır.


Rüzgar yüksek basınçtan alçak basınca doğru geçerken dünya da kendi ekseni etrafında dönmeye başlayacaktır. Bu durumda yüzey sürtünmeleri, yerel ısı yayılımı, rüzgar önündeki farklı atmosferik olaylar ve arazinin yapısından şekillenir. Burada rüzgarın özellikleri ise coğrafi farklılık ve homojen olmayan ısınmasına bağlı olarak zamana ve yöreye göre değişiklik gösterir.


Rüzgar iki parametre şeklinde ifade edilir. Bunlardan birincisi hız ikincisi ise yön. Rüzgarın hızı yükseğe doğru daha da fazlalaşır gücü de aynı oranda değişir. Rüzgar enerjisi uygulamasına geçilmek istendiğinde ilk olarak yatırım maliyeti yüksek olur.


  • Atmosferde bol ve serbest olarak bulunur.

  • Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır, çevre dostudur.

  • Kaynağı güvenilirdir, tükenme ve zamanla fiyatının artma riski yoktur.

  • Maliyeti günümüz güç santralarıyla rekabet edebilecek düzeye gelmiştir.

  • Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür.

  • İstihdam yaratır.

  • Hammaddesi tamamıyla yerlidir, dışa bağımlılık yaratmaz.

  • Teknolojisinin tesisi ve işletilmesi göreceli olarak basittir.

  • İşletmeye alınması kısa bir sürede gerçekleşebilir.

RÜZGAR TÜRBİN TEKNOLOJİSİ


Rüzgar türbinleri rüzgar enerjisini üretebilmek için enerji santrallerine ihtiyacı vardır. Burada santral ana yapı elemanıdır. Hava sürekli olarak harekat halinde olduğu için de meydana gelen kinetik enerjinin öncelikli olarak mekanik enerjiye dönüşmesi gerekir. Daha sonrasında ise elektrik enerjisine dönüştürülecektir. Rüzgar enerjisini elde edebilmek için rüzgarın dönüşüne göre yatak ya da düşey eksenli olarak imal edilirler. En çok üretilen ve tercih edilen hangisidir derseniz o zaman yatay eksenli rüzgar tribünlerini gösterebiliriz. Yatay eksenli olan bu türbinler dönme eksenleri rüzgarın yönüne ve paralel kanatları ise rüzgarın yönüne doğru dik bir şekilde çalışır. Bu şekilde üretilen rüzgar türbinleri iki ya da üç kanatlı olarak üretirler.


Yatay Eksenli Rüzgar Türbinleri


Rüzgarın kuleyi yalamadan rotora çarpması durumunda ileri yada önden rüzgarlı, önce kuleye dokunup sonra rotora gelmesi koşulunda geri yada arkadan rüzgarlı türbin adını alırlar. Düşey eksenli rüzgar türbinlerinin eksenleri rüzgar yönüne dik ve düşey olup kanatları da düşey vaziyettedir. Düşey eksenli rüzgar türbinlerinde rüzgarın esme yönü değiştiği zaman yatay eksenli rüzgar türbinlerinde olduğu gibi herhangi bir pozisyon değiştirmesi olmaz. Elektrik üretim amaçlı şebeke bağlantılı modern rüzgar türbinleri çoğunlukla 3 kanatlı, yatay eksenli ve up-wind türü rüzgar türbinleridir.


Rüzgar Türbinleri Ve Güç İfadesi


Rüzgarın teorik gücü esas olarak rüzgar hızının küpüyle orantılıdır. Bu nedenle, rüzgar hızının fazla olduğu yerlere rüzgar enerji santralleri kurmak ekonomik olmakta ve bu tür rüzgar kaynak alanlarında daha çok enerji üretilebilmektedir.


Rüzgar türbinleri, elektrik enerjisi üretimine ancak belirli bir rüzgar hızında başlayabilmektedir. “Cut-in” adı verilen bu rüzgar hızının altında sistem tamamen durmaktadır. Sistemden elde edilen elektrik enerjisi rüzgar hızının artmasıyla birlikte artmaktadır. Her bir rüzgar türbini için belirlenmiş bir rüzgar hızında, sistemden elde edilen güç en büyük değere ulaşır. Bu en büyük güce “nominal güç” ve bu rüzgar hızına “nominal hız” adı verilmektedir. Rüzgar hızının, nominal hız değerini aşması halinde sistemden elde edilecek güç nominal güç kadar olacaktır. Sistemin hasar görmemesi için belirli bir rüzgar hızından sonra rüzgar türbinlerinin stop konumuna geçmesi otomatik olarak sağlanır. Bu maksimum hıza sistemin “Cut-out” hızı adı verilmektedir.




Kaynak: Enerji, enerji çeşitleri, rüzgar, rüzgar enerjisi, rüzgar enerjisi hakkında, rüzgar enerjisi nedir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ