Ana içeriğe atla

Doğalgazdan Nasıl Tasarruf Edilir?

Doğalgazdan Nasıl Tasarruf Edilir?

Günümüzde özellikle büyükşehirlerde ısınma alanında kullanılan yakıt türü doğalgazdır. Kullanımının kolay olması ve kömüre göre de oldukça temiz bir ısınma şekli olmasından kaynaklanan nedenlerden dolayı doğalgaz ciddi tercih nedenidir. Doğalgazla ısınmanın yanı sıra isterseniz sıcak su ve isterseniz ocaklarınızda da kullanabiliyorsunuz bu nedenle de size büyük avantajlar sağlayabiliyor. Kısacası doğalgaz için söylenecek söz gündelik yaşamda en büyük ihtiyaçlarımızı karşılayabilen bir enerji türü.


Doğalgaz bu kadar faydalı ve kullanışlı bir enerji olmakla birlikte pek çok kullanıcı da doğalgazların faturalarının yüksek olduğundan şikayet eder. Ancak konumuzda da olduğu gibi sizlere doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır bu konu hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.


Kombi Bakımı


İlk olarak yapmanız gereken şeyin kombi bakımınızı düzenli olarak yaptırmanız olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü belli aralıklarla yapılan bakım neticesinde hangi marka olursa olsun yakıt tasarrufu ciddi oranda artacaktır. Kobi bakımı her yıl düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Kombilerin çalışma mantıklarında şu vardır. Bir kombi bozulmuş olsa da yine de çalışmaya devam eder. İşte bunun içinde kendi içerisinde arıza yapmış olan bir kombi daha fazla çalışacak ve buda kombinin daha fazla yakmasını sağlayacaktır. Kombi içerisindeki suyun sıcaklığını sağlayabilmek için daha fazla çalışmasını sağlar.


Aydınlatmada Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?


Çatı İzolasyonu


Özellikle müstakil bir konutta oturuyorsanız ya da en üst katta oturuyorsanız bu durumda çatı izolasyonunun mutlaka yapılması gerekir. Çatınızda izolasyon yapılmaması durumunda daha fazla doğalgaz kullanımı gerçekleşecektir.  Evinizin ısı yalıtımının yüksek olmasını istiyorsanız o zaman mutlaka çatı yalıtımını yapmanız gerekir.


Termostat Kullanımı


Doğalgaz kullanılan evlerde özellikle termostat kullanılıyor olması daha fazla yakıt kullanılmasının da önüne geçecektir. Termostatın özelliği evin ısısına göre kombinin çalışma aralığının belirlenmesini sağlamaktır. Termostat sayesinde kombi daimi olarak çalışmak durumunda kalmayacaktır.



Perdelerinizi Örtün


Perdeler bir evin koruyucusu olmasının yanı sıra ısı  yaltımını muhafaza etme noktasında da önemli bir görevi üstlenmiştir. Özellikle geceleri soğuğun arttığını düşündüğünüzde perdelerinizi kapatmanız ortam sıcaklığının da korunmasını sağlayacaktır. Doğalgaz faturanızın düşmesini istiyorsanız akşam saatlerinde perdelerinizi kapatmalısınız.


Ev Aletlerinde Yapılan Enerji Tasarrufu


Ocak Kullanımı


Ocakların görevi yemek yapmak içindir ancak bazı kişiler ocaklarını sırf evlerinin daha sıcak olması için açık tutabilirler. Bu tamamen yanlış olan bir şeydir. Mutfaktaki ocakların amacı yemek pişirmek ve istenilen suyun ısınmasını sağlamaktır. Bunun içinde amacının dışında kullanmamanız gerekir. Örneğin çayınızı demledikten sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Çünkü çaydanlıktaki su hemen soğumayacaktır.


Petek Temizliği


Kombilerin çalışma mantıklarına bakarsanız kombide ısınan sıcak su peteklere gönderilir ve bu sayede ortamın ısınması sağlanır. Bunun içinde en az kombi kadar peteklerin içinin de temizlenmesi gerekir. Petekler içerisinde toz ve pislikler olabilir bu da sıcak suyun rahat dolaşımını engelleyecektir bu da kombinin daha fazla çalışmasını ve faturanızın kabarmasını sağlayacaktır. Petekler tamamen ısındıktan sonra faturanızın da düştüğünü görebilirsiniz.


Buzdolabı Kullanımında Tasarruf Yöntemleri?


Kombi Sürekli Açık Kalsın


Yapılan en büyük yanlışlıktan birisi kombinin evden çıkarken kapatılmasıdır. Ancak kombinin ihtiyaç duyulduğu zaman açılması onun daha fazla çalışmasını sağlayacaktır. Bunun yerine kombinizi sürekli açık konumda tutmanız gerekir. Çünkü içerinin sıcaklığı bu şekilde sabit kalacak ve kombi soğuyan bir evi sürekli ısıtmak için çalışmak durumunda kalmayacaktır.


Doğalgaz Tesisatı


Doğalgaz tesisatının döşenmesi esnasında profesyonel insanlardan destek almanız önemli. Çünkü bu tesisatın yapımı sırasında çok fazla dirsek kullanılması ya da boruların olması gerektiğinden uzun olması doğalgaz faturasını yükselten nedenler arasındadır. Eğer ki siz yukarıdaki uygulamaları yaptığınız takdirde halen faturanızda düşmeler olmuyorsa bu durumda tesisatınızın yeniden kontrol edilmesini sağlamalısınız.


Kombi Kullanırken Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?


Petek Önü Boş Kalsın


Evinizi dekore ederken mutlaka peteklerin önünü açmak durumundasınız. Peteğin önüne koyacağınız her şey sıcağın engellenmesini sağlayacaktır. Bu durumda da oda ısınmayacağı için kombi daha fazla çalışmaya başlar.


Yukarıda sizlere doğalgaz faturalarınızın düşürülmesi noktasında uygulamanız gereken bir takım önerileri sizinle paylaşmak istedik. Bu önerilere düzgün bir şekilde uyduğunuz takdirde hem evinizin daha çok ısınmasını sağlayacak hem de faturalarınızın düşmesine zemin hazırlayacaksınız.




Kaynak: doğalgaz, doğalgaz faturası, fatura, nasıl tasarruf edilir, tasarruf, tasarruf etmek

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ