Ana içeriğe atla

MR'da Radyasyon Var mı?

MR'da Radyasyon Var mı?

Emar (MR) açılımı, manyetik rezonans görüntülenmesidir. Bu işlem esnasında canlılarının iç organlarının ve dokularının görüntülenmesi sağlanır. Bu tıbbi anlamda teşhis ve tanı amaçlı olarak kullanılan bir yöntemdir. MR 1,5 tesla güçtedir ve ciddi bir teknoloji içerir. Her bölge için özel olarak çekim işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu cihazın genel çalışma mantığına baktığımız da ise şu şekildedir.


Bu cihazlar büyük mıknatısların oluşturmuş olduğu manyetik bir alanın içerisinde belli anatomik yapıları diğer yapılardan ayırır bu da hastalıklı bir dokunun tespiti noktasında yardımcı olacaktır. Emar sırasında dokularda bulunan hidrojen atomlarının yoğunluklarına ve hareketlerine göre görüntüleri de meydana getirir bunun içinde MR’da radyasyon yoktur. Radyasyonun yerine vücudumuzdaki hidrojen atomlarının içerisindeki protonlar uyarılacaktır. Bunun içinde bebeklerde özellikle de gebelerde uygulanması tavsiye edilmez.



MR Radyasyon


MR radyasyon olmadığından dolayı da doktorlar tarafından tanı noktasında tercih edilen bir cihaz olarak kullanılmaktadır. Türkiye’ de ve dünya da sağlık önemli konudur dolayısıyla sağlığın gereğinin yerine getirilmesi demek onu düzene koyarken bozmamak demektir. MR’ da bu noktada radyasyon içermediğinden dolayı dünyada tercihen kullanılan cihazlardır.


MR Radyasyon migren, baş ağrıları, nörolojik hastalıklar, beyin tümörleri, epileptik nöbet geçirenlerde, göz, kulak, çene ve nuna bağlı eklem problemlerinde, omurga kaymaları, disk kaymaları, disk fıtıkları, omuz, diz eklemlerinde, spor yaralanmalarında, karın içi organları hastalıklarında, kalp ve kemik yapı hastalıklarını görüntülemede kullanılabiliriz. Felç geçirme bunama, multipl skleroz gibi sinir sistemi hastalıklarını tanı ve teşhisinde en duyarlı yöntemlerden birisidir.


Mr çekilmeden önce günlük hayatınıza devam edebilir hasta yemek ve ilaçlarını içip gelebilir. Hastanın tıbbi geçmişi de önemlidir. Hasta üzerinde bulunan metal eşyaları çıkartarak MR  odasına girmelidir. Ayrıca protez taşıyan, kalp pili bulunan, göz içinde yabancı cisim bulunanların mr çekilmesi önerilmez.




Kaynak: Emar, MR, MR cihazı, MR'da radyasyon var mı, radyasyon

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıd...

Türkiye’deki Elektrik Dağıtım Şirketlerinin İsimleri

Ülkemizde elektrik dağıtımının ve faturalandırılmasının gerçekleştirilmesi için her şehirde özel firmalar kurulmuştur bu firmaların görevi buradaki sistemin kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlamak ve kontrollü halde olmasıdır. Buna göre Türkiye’deki elektrik dağıtım şirketlerinin isimleri aşağıda sıralanmıştır. TREDAŞ- Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş TREDAŞ Trakya bölgesinden sorumlu olan dağıtım firmasıdır. Toplam olarak üç şehre hizmet veren firmanın yaklaşık olrak 928.481 abonesi vardır. Hizmet verdiği iller arasında Tekirdağ,Edirne ve Kırklareli var. TREDAŞ türkiye’de en az kayıp kaçak oranına sahip olan firma . BEDAŞ-Bo...

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde...