Ana içeriğe atla

MR'da Radyasyon Var mı?

MR'da Radyasyon Var mı?

Emar (MR) açılımı, manyetik rezonans görüntülenmesidir. Bu işlem esnasında canlılarının iç organlarının ve dokularının görüntülenmesi sağlanır. Bu tıbbi anlamda teşhis ve tanı amaçlı olarak kullanılan bir yöntemdir. MR 1,5 tesla güçtedir ve ciddi bir teknoloji içerir. Her bölge için özel olarak çekim işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bu cihazın genel çalışma mantığına baktığımız da ise şu şekildedir.


Bu cihazlar büyük mıknatısların oluşturmuş olduğu manyetik bir alanın içerisinde belli anatomik yapıları diğer yapılardan ayırır bu da hastalıklı bir dokunun tespiti noktasında yardımcı olacaktır. Emar sırasında dokularda bulunan hidrojen atomlarının yoğunluklarına ve hareketlerine göre görüntüleri de meydana getirir bunun içinde MR’da radyasyon yoktur. Radyasyonun yerine vücudumuzdaki hidrojen atomlarının içerisindeki protonlar uyarılacaktır. Bunun içinde bebeklerde özellikle de gebelerde uygulanması tavsiye edilmez.



MR Radyasyon


MR radyasyon olmadığından dolayı da doktorlar tarafından tanı noktasında tercih edilen bir cihaz olarak kullanılmaktadır. Türkiye’ de ve dünya da sağlık önemli konudur dolayısıyla sağlığın gereğinin yerine getirilmesi demek onu düzene koyarken bozmamak demektir. MR’ da bu noktada radyasyon içermediğinden dolayı dünyada tercihen kullanılan cihazlardır.


MR Radyasyon migren, baş ağrıları, nörolojik hastalıklar, beyin tümörleri, epileptik nöbet geçirenlerde, göz, kulak, çene ve nuna bağlı eklem problemlerinde, omurga kaymaları, disk kaymaları, disk fıtıkları, omuz, diz eklemlerinde, spor yaralanmalarında, karın içi organları hastalıklarında, kalp ve kemik yapı hastalıklarını görüntülemede kullanılabiliriz. Felç geçirme bunama, multipl skleroz gibi sinir sistemi hastalıklarını tanı ve teşhisinde en duyarlı yöntemlerden birisidir.


Mr çekilmeden önce günlük hayatınıza devam edebilir hasta yemek ve ilaçlarını içip gelebilir. Hastanın tıbbi geçmişi de önemlidir. Hasta üzerinde bulunan metal eşyaları çıkartarak MR  odasına girmelidir. Ayrıca protez taşıyan, kalp pili bulunan, göz içinde yabancı cisim bulunanların mr çekilmesi önerilmez.




Kaynak: Emar, MR, MR cihazı, MR'da radyasyon var mı, radyasyon

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ