Ana içeriğe atla

Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi

Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi

Güneş bilindiği üzere insanların yaşam kaynağıdır. Ancak yalnızca insan değil tüm canlıların yaşam kaynağı demek sanıyorum ki doğru olacaktır. Dünyadaki enerji çeşitlerine baktığımız da aslında nükleer enerji dışındaki tüm yakıtlarında kaynağıdır. Dolayısıyla en önemli enerji kaynaklarının da başında gelmektedir.


Güneşin bizim dünyamıza uzaklık mesafesi 1,496×1011 m’dir ve çapı ise dünya dan yaklaşık olarak 109 kat daha büyüktür. Güneşin içerisinde sürekli olarak hidrojenin Helyuma dönüştürülmeye neden olduğu füzyon tepkimeleri meydana gelmektedir. Tepkimelerden meydana gelen kütle farkı ısı enerjisine dönüştürülerek uzay boşluğuna yayılır.


Güneşin Enerjisi


Güneşin enerjisine baktığımızda 4 hidrojen atomunu 1 Helyum atomuna dönüştürülmesinde gizlidir. Yani burada bir formüle dönüştürecek olursak şu şekilde değerlendirilebilir.


4 H = 4,032, 1 He = 4,003 birim


Yani buradan çıkan sonuç ise şu şekilde değerlendirilebilir. 0,029 birim ağırlık enerjisi olarak uzay boşluğuna doğru aktarılır.  Bu da 564 milyon ton H, 560 milyon yon He’ye dönüşmektedir.  Kaybolan 4 milyon ton kütle foton olarak uzaya yayılmaktadır.


 


İlginizi Çekebilir: Güneş Enerji Sistemleri Fiyatları


Güneş enerjisi sistemlerini iki şekilde değerlendirmek gerekiyor. Bunlar termal ve fotovoltaik sistemler. Fotovoltaik sistemlerde piller güneş enerjisini elektrik enerjisine çevrilir. Bu piller güneş enerjisinin yapısına göre değişiklik gösterir %5 ile %20 arasında bir verim elde edilmesi mümkündür.


İlginizi Çekebilir: Güneş Enerjisinin Avantajları


Güneş panellerinin temel çalışma mantığına baktığımızda fotonların kopartmış olduğu elektronların eklemde dolaşması ve elektrik akımı üretilmesidir. Burada iki katmandan oluşmaktadır. Bu katmanlar ise N tipi ve P tipi şeklindedir.


Silisyumun dış yörüngesinde 4, fosforun dış yörüngesinde 5 elektron olduğu için fazla olan elektronu güneşten gelen fotonların enerjisi ile dışarıya verir. P tipi yarı iletken elde etmek için ise, silisyum eriğine periyodik cetvelin 3. Grup elementlerinden biri eklenir (örneğin: alüminyum, indiyum, bor).  Bu elementlerin son yörüngesinde 1 elektron eksik olduğundan N tipi yarı iletkenden P tipi yarı iletkene elektron akışı olur ve doğru akım oluştururlar.




Kaynak: Elektrik, elektrik nasıl üretilir, elektrik üretimi, güneş enerjisi, Güneş Enerjisi ile Elektrik üretimi, güneş enerjisi sistemleri

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ