Işığın hızı saniye de 300 bin kilometredir. Dolayısıyla bu hıza ulaşabilecek olan bir maddenin olduğu da düşünülmemektedir. Bu hızı ölçmeye çalıştığınız zaman muazzam bir durumun ortaya çıkmış olduğunu görebiliyoruz. Öyle ki ışık için bir tanımlama yapacak olursak bir ışık bir saniye içerisinde dünyayı yaklaşık olarak 7 kez dolaşabilir. Bu da ciddi bir hız demektir. Işık hızını kullanabilseydik dünyadan aya gitmemiz yaklaşık olarak 1 saniye kadar sürecekti. Ancak bu durumda düşünmemiz gereken şeyin de başka olduğunu görüyoruz. Yani evren. Evreni göz önüne aldığımız da ışık hızının da yetmemiş olduğunu görebilirsiniz.
İnsanların güneş hızını henüz kullanmaları mümkün değil ancak kullanmaya başladıklarında güneşe sekiz dakika da gidebiliyoruz. Ya da biraz daha uzatırsak en yakın galaksi olan Andromeda’ya 2 milyon yıl içerisinde gidebiliyoruz. Einstein görelilik kuramında bize şunu söylüyor ışık hızından daha yüksek bir hız yok. Yani buradan çıkacak sonuç ise ışık hızının en üst hız limit noktası olduğudur. Ancak işin diğer bir yanı ise o zamanlarda teknoloji bu şekilde gelişmiş değil ve evren hakkında şimdi bilinen birçok bilgi henüz bilinmiyordu.
İnsanlar çok uzun yıllar
dan bu yana evrende yolculuk edebilmeyi hayal ediyorlar. Hatta pek çok bilim kurgu filminde de bu konular işlenmiş ve belgesellere de konu olmuştur. Son çalışmalar neticesinde yapılan deneyler sonucunda ise ışık hızından daha güçlüsünün olduğu tespit edildi. Bilim insanları yaptığı araştırmada ve halen devam etmekte CERN içerisinde atomik boyutta olan parçacıkları çarpıştırdılar ve ışık hızı hakkında önemli sonuçlara ulaştılar. Bu çalışmalar neticesinde bir takım parçacıkların ışık hızını da geçmiş olduğu görüldü. Burada akla gelen şey belki bunun bir yanılma olabileceği konusunda oldu ancak deneyler tekrar ve tekrar yaklaşık 15 bin kez tekrar edildi ve sonuç yine de aynı çıktı. Peki, bu bilgi eğer ki yanlış değilse o zaman Einstein’in görelilik kuramı çökmüş mü oluyor? Eğer öyle olursa insanın da uzayda yolculuk hayali gerçek olabilecek ve galaksinin sırları da çözülmüş olacak.
Kaynak: en hızlı, galaksi, ışık hızı, ışık hızı hakkında, ışık hızı ne kadardır, ışık hızı saniye de kaç km, ışık hızına eşdeğer
Yorumlar
Yorum Gönder