Ana içeriğe atla

Alkol Metre Nasıl Çalışır?

Alkol Metre Nasıl Çalışır?
Alkol Metre Nasıl Çalışır? : Alkol metre kelimesini çok kez duyduğunuzu tahmin edebiliyorum ancak bu sistemin nasıl çalıştığı konusunda birçoğumuzun da fikrinin olmadığından eminim. Bu makalemde bu konu üzerinde durmak istedim çünkü dünyada trafik kazalarının büyük bir bölümünün alkollü araç sürmekten kaynaklanmış olduğunu görebiliyoruz.

Özellikle kazaların ortalamasına bakarsak sürücü hatalarını bize gösteriyor dolayısıyla araçların ve sürücülerin denetlenmesi oldukça önemli  bir konu. Özellikle de bir kesimin alkol aldıktan sonra aracın direksiyonuna geçiyor olması bu denetimlerin de sıklıkla yapılması gerektiğini bizlere düşündürüyor. Ülkelerin araç kullanımla ilgili eğitimlerinin yanı sıra aynı zamanda reklamlarında yapılması onların bilgilendirilmesi noktasında önemli. Ülkemizde bu tür uyarılara önem veriliyor olsa da yine de direksiyona alkollü şekilde geçen insan sayısı çok. İşte trafik ekipleri bu aşamada bu insanları trafikten engellemek adına büyük çaba harcıyorlar.



Trafik polislerinin özellikle gece denetimlerinde alkol kontrolü yaptıklarını biliyoruz şüpheli olan her araç durdurulup kontrol ediliyor ve bunun içinde kullanılan sistem alkol metre oluyor.

Bu cihazın teknik olarak çalışma prensibine baktığımız da kimyasal temeli bir redoks reaksiyon öngörüyor.  Sürücüden alınan nefes örneğini alkali özücünün içine asidik potasyum dikromat solisyonu ile muamele edildiğinde çekilir. Bu durumda nefesteki alkol asetik aside aşağıdaki görselde gösterdiğimiz şekilde dönüştürülür.









Alkol Metrenin Çalışma Mantığı

Yukarıda gösterdiğimiz gibi nefes reaksiyonda etanol asetik asit ile oksitlenecek ve turuncu-sarı dikromat iyonundaki krom (VI), yeşil krom (III) iyonuna indirgenir. Sürücünün kan alkol seviyesi, bu renk değişiminin derecesini ölçerek kolayca anlaşılabilir. Türkiye’de araç kullanımında alkol promil sınırı 0.5 ‘dir. Buna göre  . 0.5 promil ve üzeri promil değerleri bir sürücünün araç kullanması için yasaklanmıştır. Bu sınırların üzerinde kullanılan araç durdurulur ve çekilir.



Alkol metre, Alkol metre çalışma mantığı, Alkol metre nasıl çalışır, Alkol metre nedir, alkolmetre, Alkolmetre hakkında
Diğer Haberler
Kaynak: https://www.ultraenerji.com/diger/alkol-metre-nasil-calisir.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ