Ana içeriğe atla

Biyokütle Enerjisi Nedir?

Biyokütle Enerjisi Nedir?
Bu sorunun yanıtını vermeden önce biyokütle ya da biomass ne demektir bu sorunun yanıtını bularak başlamamız gerekiyor.

Biyokütle Nedir? Biomass Nedir?

Biyokütle bir türe ya da çeşitli türlerden oluşmuş olan bir topluma ait yaşayan organizmaların belli bir zaman içerisinde sahip oldukları kütleye denilmektedir. Eş anlamlı olarak tanımına bakacak olursak canlıkütle anlamına geliyor. Biyokütleyi iki çeşitte ele alabiliriz bunlardan birincisi bitkisel kökenli biyokütleler ikincisi ise hayvansal kökenli biyokütleler. Biyomass ise biyokütle’nin İngilizcesidir. Biyokütle için fosil kökenli olan karbonun enerji içere formu da denilebiliyor.

Biyokütle atıkları ise şu şekilde olacaktır.

  • Tarım ve ormancılıktaki bitkisel ürün atıkları,

  • Ürün işlemeden açığa çıkan bitkisel atıklar,

  • Kağıt üretiminde açığa çıkan lifli bitkisel atıklar,

  • Mantar atıkları
Şimdi buradan sonra asıl konumuz olan Biyokütle enerjisi ne demektir? Buna değinelim.



Biyokütle Enerjisi Nedir?

Biyokütle atıklarının yakılmasının ardından farklı birkaç işlemden geçirilmek sonrasında ortaya çıkan enerji çeşidine biyokütle enerjisi denilmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında gösterilen ve de temiz enerji kaynağı olarak bilinmektedir.  Biyokütle enerjisinin kullanımı iki farklı çeşitte olabilir bunlardan birincisi modern kullanım ikincisi ise klasik kullanım.  Klasik kullanım esnasında yakacak odunlardan ve hayvanların tezeklerinden oluşur. Klasikteki en büyük özellik ise atığın doğrudan yakılarak ısı elde edilmesidir. Modern kullanımda ise orman ürünleri, tarım ürünleri ve bitkisel atıklardan elde edilen enerji şeklidir.

Biyokütlede materyaller farklı tekniklerle işlendikten sonra katı, sıvı ve gaz olarak dönüştürülürler. Bundan dolayı da çok fazla çeşitleri söz konusu olacaktır. geleceğin enerjisi yenilenebilir enerji arasında gösterilmektedir.

Biyoyakıt

Biyokütleden ısı ve de elektrik enerjisi de üretilmek söz konusudur. Bunun içinde üretilmiş olan bu enerjiye biyo yakıt denilir. Biyoyakıtlar fosil yakıtlarla birlikte karıştırıldıktan sonra kullanılır. Bunun içinde örnek olarak biodizel gösterilebilir.



Niçin Biyoyakıt Kullanmalıyız?

Biyoyyakıt kullanmanız için çok sayıda neden sayılabilir ancak bazılarını sıralayacak olursak şu şekilde belirtebiliriz.

Çevreye vermiş olduğu zarar en aza indirilir.

İnsan sağlığına zarar en alt seviyeye indirilir.

Enerji de dış ülkelere olan bağımlılığımızı azaltmış oluruz.



bio kütle, biyokütle, biyoyakıt, biyoyakıt neden kullanılır, yenilenebilir enerji
Diğer Haberler
Kaynak: https://www.ultraenerji.com/diger/biyokutle-enerjisi-nedir.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ