Ana içeriğe atla

Güneş Enerjisinin Dezavantajları Nelerdir?

Güneş Enerjisinin Dezavantajları Nelerdir?

Güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları bakımından en faydalı ve en maliyeti düşük olan sistemlerin başında geliyor. Dolayısıyla bir güneş enerjisi sistemlerinden bahsetmek gerektiğinde burada dezavantajının da çok fazla olduğu söylenemez. Fakat bu demek değil ki bu sistemlerin dezavantajları da yoktur. Bu makalemizde siz değerli takipçilerimize güneş enerjisinin çok az da olsa var olan dezavantajlarından bahsetmek istedik.


Güneş enerjisinin dezavantajları


Güneş enerjisi yapımındaki amaç elektrik üretmek için ise bu durumda güneş enerji santrallerinin yalıtım maliyetlerinin yüksek olmasını bir dezavantaj olarak göstermek mümkün. Bu sistemlerin oluşturulması maliyeti yüksek olan bir durumdur.


Şu an kullanılan güneş panellerine baktığımız da bu panellerin güneş enerjisinin en fazla % 12 ile 20’si arasındaki bir enerjiyi elektriğe çevirmiş oldukları söylenebilir. Yani bunun için şunu söyleyebiliriz ki güneşten gelen ışıkları tam verimli olarak kullanamıyoruz.


Güneş enerjisi santralleri kurulabilmesi için geniş bir araziye ihtiyaç vardır. Bunun için şu şekilde bir örnekleme yapabiliriz. Bir tane rüzgâr türbini tek başına 1 mw’lık güce sahip olurken 1 mw’lık güneş enerji santralinin yalnız başına 20 bin metre kare alana ancak sığabiliyor.


Küçük ve akü destekli güneş enerjisi sistemlerinde kullanılmakta olan akülerin kullanım ömürleri kısadır.


Elektrik üretimi için kullanılan güneş kuleleri göç eden kuşlar için büyük bir sorun teşkil etmektedirler. Güneş ışınları bu kuleleri yüksek derece de ısıtır dolayısıyla bu alandan geçen kuşlar yüksek sıcaklıklar nedeniyle telef olurlar.


Güneş kuleleri kurulurken göçmen kuşların güzergâhından uzakta olması gereklidir. Aksi durumda bu hayvanlar için dezavantaj oluştururlar.


Güneş enerjisi panellerinin üretimi her geçen gün dünyada hızlı bir şekilde geliştirilmekte. Ancak bu geliştirmeler neticesinde yeni teknoloji ile eski teknoloji üretimi sırasında çevre kirliliği ortaya çıkmaktadır. Yani burada şunu söyleyebiliriz. eski güneş enerjisi panellerinin durumları ne olacak.


Yukarıda güneş enerjisi panellerinin dezavantajları hakkında bilgilendirme yaptık. Ancak şunu söyleyebiliriz ki güneş enerjisi panelleri fosil yakıtlara oranla daha karlı sistemlerdir.




Kaynak: enerji panelleri, güneş enerjileri, güneş enerjisi, güneş enerjisi sistemleri, panel

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ