Ana içeriğe atla

(G0xsn0D)2015 Enerji Verimliliği Takvimi (dUdS6Y4)

sNO5XeSYkgACg7kJbO9WKISCtApNJzmx0EPmchs5ujPLd4124M

2015 Enerji Verimliliği Takvimi

Enerji verimliliği için büyük gelişmelerin yaşandığı 2014 yılını geride bırakırken yenilenebilir enerji ve enerji israfının önlenmesi yerine büyük adımların atılacağı 2015 yılına hazırlanıyoruz. Onuncu Kalkınma Tasarısı'nın Öncelikli Dmnüşüm Programları Listesi'nde bulunan "Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı "nın 1 . Grup Eylem Planları içinde yer almasıyla 2015 senesi enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, verimlilik arttırıcı projeler, enerji etütleri için hibe-destek ve kalkınma programlarının üretilmesi ve hayata geçirilmesi açısından yoğun bir sene olacak.

6 Kasım 2014 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI Plan Bütçe Komisyonu toplantısında açıkladığı Öncelikli Dönüşüm Programları , 1 . Grup Eylem Planları başlığıyla izah eden taktik belgesinde bulunan Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı , enerji bağımlılığı konusuna atıf yapıyor . Enerjinin tamamına yakınını ithal eden Türkiye'nin enerji bağımlılığı konusunda netice alabileceği alanın enerji verimliliği olduğu bildiriliyor . Enerji yoğunluğu bakımından gelişmiş ülkelerin gerisinde bulunurken OECD ve AB ortalamalarının altında kaldığı izah eden eylem tasarınında enerji verimliliği açısından anahtar istatistikler ve hedefler listeleniyor.

2018'de Enerji Kullanımı %10 Düşecek

Kamu binalarında ifade edilecek verimlilik arttırıcı projeler ile 2012 senesi baz alınarak 2018'e civarı enerji sarfiyatının %10 düşürülmesi planlanan raporda enerji tasarrufu alanında baz alınacak öncelikler başlıklar şeklinde listeleniyor. Enerji Yoğunluğu rakamlarını düşürerek daha az enerji tüketerek daha çok imalat sağlama bölümünde ise amaç 2011 sene sonu itibariyle 0,2646 TEP/dolar olan rakamın 0,243 TEP/dolar seviyesine çekerek %10 iyileştirme sağlamak.

Enerji Verimliliği Yatırımlarına ve Ar-Ge'ye Yepyeni Finansman

Aralık 2015' e hedeflenen başlık, enerji verimliliği yatırımlarına kredi veren bankaların, projenin tamamından elde edilecek net faydanın en az %50'sinin enerji verimliliğinden elde edilmesi ya da projenin tek başına %20 enerji verimliliği sağlaması benzeri ön koşulların tespitiyle başlıyor. Teknik gereklilikler pekçok enerji verimliliği projesinin finansmanını zorlaştırırken planlanan yatırımların finansmanı için gereksinim analizi yapılması rapora ekleniyor . Bu kapsamda, öncelikle projelerin kolay bir şekilde desteklenmesi için prosedürlerin basitleştirilmesi ve bankaların istedikleri garantiler için destekleme fonları kurulması konusunda çalışma yapılacaktır. Finansman desteği veren kuruluşlar açısından sektörün ve milletin bilgilendirilmesi ve bilgilendirilmesi için teknik destek ya da hibe sağlanması amaçlanıyor .

Ar-Ge desteklerine yönelik şuanki kriterlerin iyileştirilmesi için takvim Mart 2015'i gösteriyor.

Haziran'da Enerji Performans Sözleşmeleri ile yepyeni bir enerji verimliliği ihale-sözleşme kalemi açılıyor.

OSB'lerde kurulan Enerji Yönetimi Birimleri'nin (EYB) kapasiteleri güçlendirilecek, EYB şuanki olmayan OSB'lerde kurulması sağlanacaktır. EYB'ler açısından ifade edilecek brifing ve bilinçlendirme faaliyetlerine destek verilmesi; iki sene içinde tamamlanması bekleniyor.

Enerjiyi Verimsiz Tüketen Cihazlara Ek Vergiler

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV Sayılı Listede bulunan elektrikli ürünlerin, enerjiyi randımanlı kullanmalarına göre çeşitli oranlarda vergilendirilmesi hedefler içinde . Yakın tarihindeki bu başlık için uygulama Mart 2015.

Ayrıca ifade edilecek brifing ve kamuoyu çalışmalarıyla Enerji randımanlı teknolojilerin ve iyi uygulama örneklerinin KOBİ'lerde yaygınlaştırılması için rehber dokümanlar sene sonuna civarı hazırlanması tasarılanıyor .

Binalarda Enerji Verimliliği

Bina Enerji Performansı (BEP-TR) yazılım portalı üzerinden anket ve benzeri araçlar kullanılarak belediyeler, ETKB uzmanları ve malzeme üreticilerinden ve öbür paydaşlardan veri alınarak kapsamlı fizibilite raporu hazırlanacak şuanki binaların enerji verimliliği konusunda hâlihazırdaki uygulamalara ilişkili olarak veriler derlenecek ve değerlendirilecek, böylece Şuanki binaların enerji randımanlı niteliğe dönüştürülmesi konusunda 1 . Eylemden ele geçirilen kapsamlı rapora ve geri bildirimlere göre kapasite oluşturma ve iyileştirme çalışmaları yapılması değerlendiriliyor. Bu kapsamda broşür, rehber belge, kamu spotu ve benzeri . araçlar yardımıyla; enerji tasarrufu, eko-tasarım , karbon ayakizi ve su ayakizi benzeri hususlarda alıcıların bilgilendirilmesi imkanı sunulacak. Böylece Enerji verimliliği yüksek ürünlere talebin ve son kullanıcıların farkındalık seviyesinin artırılması tasarılanıyor .

Yazının yayımlandığı webadresi: http://yenilenebilirenerjikaynaklari.biz/yenilenebilirenerjikaynaklari/yenilenebilir-enerji-2/2015-enerji-verimliligi-takvimi.html

064hwGflU8nMnBAvhQb1b2ekaHE2p5jM4AATizVczmWgkwwIIk

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ