Ana içeriğe atla

(LHtfQKH)Güneş Enerjisi Sistemleri (vh8Jmvo)

U8muqAiZdyAPL0lv8VFxkIs0DMvmotQjSdhfzSgDBqWRpPvbKa

Günümüzde fosil yakıtlar ile personel güç santrallerinin çoğu, bu yakıtları suyu buharlaştırmak için tek ısı kaynağı olarak kullanmaktadır.
Kaynayan suyun meydana getirdiği buhar daha sonra büyük türbinleri çevirmekte kullanılmakta ve bunun sonucu olarak harekete geçen jeneratörler ile cereyan üretilmektedir. Yepyeni nesil güç santralleri ise fosil yakıtların yerine güneş enerjisini suyu buharlaştırmak ve böylece türbinleri döndürmek için kullanmaktadır.
Bu tür güneş enerjisi sistemlerine toplayıcılı solar güç sistemleri denir. Bu sistemlerin üç ana çeşidi vardır.Parabolik-oluk,çanak-motor ve güç kulesi.
Parabolik-Oluk sistemleri güneş enerjisini uzun , U şeklinde eğimli aynalar sayesinde tek noktada yoğunlaştırır.Güneş ışınlarının yoğunlaştırıldığı bu noktadan başka tek söylemle oluktan tek boru geçirilir. Böylece güneş ışınları yoğunlaştırılmış olarak bu borunun üst kısmına düşer ve içinde devirdaim şeklinde bulunan yağı ısıtır. Isınan sıcak yağ daha sonra aynı eskiyen tip güç santrallerinde olduğu benzeri suyun buharlaştırlmasında kullanılır.
Solar Çanak-Motor Sistemleri
Solar Çanak-Motor Sistemleri
Çanak-Motor sistemleri ise büyük uydu antenlerine benzeyen aynalar ile kaplanmış tek çanak sayesinde güneş ışınlarını tek alıcının üzerinde yoğunlaştırır. Bu alıcının misyonu ısıyı emmek ve motorun içine bulunan sıvıya emdiği ısıyıylatmektir. Isı, motorun içerisinde bulunan sıvının patlamasına ve pistonları itmesine neden olur . Böylece ele geçirilen mekanik güç jeneratörün ya da alternatörün cereyan üretmesi için kullanılır.
Solar Güç Kulesi
Solar Güç Kulesi
Güç Kulesi sistemi kapsamlı tek alana dağılmış aynalar sayesinde güneş ışığını aynaların ortasında bulunan tek kulenin tepesindeki alıcının üzerinde yoğunlaştırır. Bu ısı , alıcının içinde devirdaim yapan erimiş tuzun ısınmasını olanağı sağlar . Isınan sıvı/akışkan tuz ise yine bilinen güç santrallerindeki benzeri suyu buharlaştırmak ve türbinleri döndürüp jeneratör ile cereyan üretmek için kullanılır. Sıvı/akışkan tuz sahip olduğu ısıyı iyi tuttuğu için , elektriğe çevrilme işleminde kullanılmadan öncesinde günlerce saklanabilir. Başka tek söylemle , bulutlu tek günde ya da güneş battıktan sonra da cereyan üretmek olasıdır .

Güneş Enerjisi Sistemleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için ziyaret ediniz: http://yenilenebilirenerjikaynaklari.biz/yenilenebilirenerjikaynaklari/gunes-enerjisi/solar-sistemler/gunes-enerjisi-sistemleri.html

OpQLpHRgBq7ugGQ1Jj61zpcTI2p7HmVsjM2jswCn6oPuJN2RQY

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ