Ana içeriğe atla

(Iy8wJV4)Petrol ve Doğal Gaz nasıl bulunur? (qSatqIp)

kduRniNtaoqaFpbIEMiVNkUu0beeX3BnZO1h6dNhnTyPsGpVr4

Petrol ve doğal gaz nasıl bulunur?
Kömürden farklı olarak yakıt ve doğal gaz, dünyanın ancak tespit edecek bölgelerinde bulunuyor . Bu yüzden dünyanın en pahalı, en çok yatırım gerektiren sektörlerinden biri. Arama - bulma faaliyetlerindeki risk yüksek . İstatistik bilgilere yönelik , dünya yakıt bulma ortalaması 1/10 sondalama kuyusu olarak veriliyor. Bu, açılan 10 kuyudan 9'unun kuru ya da boş olduğu , ek olarak de 9 kuyu için yapılmış olan yatırımların boşa gittiği manasına geliyor.
Sektörün en mühim ayağını arama etkinlikleri oluşturur. Arama etkinlikleri de hem yetişmiş insan gücüne hem teknolojik gelişkinlikleri yüksek donanıma aynı zamanda tek tek arama faaliyetinde dahi milyonlarca dolar değerinde yatırıma ihtiyaç duyar.
Jeolog ve jeofizikçiler de bu sürecin anında her aşamasında bulunurlar.
Sektörün teknik süreçleri tek zincirin parçaları benzeri . Jeolojik çalışmalar jeolojik harita çıkarılması, kaya kesitlerinin ölçülmesi, yapı ve levha özelliklerinin saptanması, gözeneklilik ve geçirgenliklerinin belirlenmesi, yeraltı haritalarının kurulması benzeri saha işlerini, yanında da sahadan edinilen bütün örneklerin incelendiği laboratuvar araştırmalarını içerir .
Sismik
Günümüzde, hidrokarbon brikintilerinin yerini bulmada jeofizik yöntemler kullanılıyor. Bunlardan biri olan sismik yansıma yolu , alt katmaların hakikat yapısını anlamada ve bu yapının grafiğini çıkarmada kullanılan en yaygın yöntem.
Sismik araştırma yapmak üzere geliştirilmiş özel tek kamyonla yerin yüzeyinden tek enerji verilir. Bu sayede yaratılan şok vibrasyon yüzeyin altında kırılan ya da yansıyan dalgaları üretir. Tek tabakadan ötekine geçerken dalgaların yayılımları değişir.
Jeofizikçiler, yüzeye yerleştirilmiş " jeofon " denen alıcıların yardımıyla dalgaların yansımalarını algılayıp kaydederler.
Sismik yansıma yolu dışarısında karada uygulanan keşif metotları deniz aramalarına imkân vermez. Sismik araştırma yapmak üzere tasarlanmış sismik gemilerse, deniz üzerinde rahatlıkla ve her istikamete hareket edip veri toplayabilirler. Hatta bu yöntemle denizde arama yapmak karadakinden çok daha pratik olur .
Jeofzikçilerin topladığı sismik kayıtlar, teknolojisi yüksek bilgisayarlarda, özel geliştirilmiş yazılımlarla incelenir.
Böylelikle, alt katmanların katman yapısına bağlı olarak 2 ya da 3 boyutlu görüntüler elde edilir. Sismik görüntüler, hidrokarbon içeren olası tabakaların bulunabilmesi için uzmanlarca yeniden değerlendirilir.
Bulguların nihayetinde , aranan alanda hidrokarbon olabileceği kanısına varılırsa, teyit etmek üzere sondalama yapılması gerekir.
Kuyu tamamlama işlemleri hidrokarbonun doğal gaz ya da yakıt oluşuna yönelik çeşitlilik gösterir. Yapı tek doğal gaz rezervuarıysa yüzeye vana sistemleri kurulur.
Yapı yakıt rezervuarıysa kuyu içerisine ve yüzeye petrolün kalitesine yönelik farklı özellikte pompa sistemleri yerleştirilir.
Kuyudan çıkan hidrokarbonların tek imalat sahasına eriştirilmesi için boru hatları kurulur. Hidrokarbonlar bu hatlarla, ara sıra önce ara istasyonlara, ardından da imalat sahasına iletilir.
Üretim sahasına iletilen hidrokarbonlar burada ayrıştırılır. Bu sayede, hem tuzlu su benzeri istenemeyen maddeler atılır aynı zamanda karışık gelmeleri halinde yakıt ve doğal gaz ayrışır.
Ayrıştırma işlemi bittiğinde hidrokarbon gazsa, boru hatlarıyla ya doğal gaz ana boru hattına iletilip kullanıma sunulur ya da depolanmak üzere yeraltındaki depolara enjekte edilir. Hidrokarbon petrolse, önce imalat alanındaki büyük tanklara alınır. Buradan, yakıt boru hatları, ya da deniz ve kara tankerleriyle rafinerilere ulaştırılır.

Kaynak: <a href="http://yenilenebilirenerjikaynaklari.biz/">Yenilenebilir Enerji Kaynakları</a>


2FGlSBG4JemBNmnEuXNXcbhgfpLB3EeRDeOqfD5lpFJu2Pf6Y0

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ