Ana içeriğe atla

Jeotermal Enerjisinin Avantajları

Jeotermal Enerjisinin Avantajları

Jeotermal enerji çeşidi yer altındaki suların kaya ve akışkanlıkların ısınının yükselerek yer yüzüne sıcak olarak çıkması demektir.  Kelime anlamına baktığımız zaman yunanca’dan gelme yeryüzü anlamını taşımaktadır. Therme kelimesi ise ısıdır ve jeotermal olarak yeryüzüne çıkan sıcak su şeklinde tanımlanabilir.


Yeryüzünün dış ısısı kadar iç ısısı da mevcuttur dolayısıyla 4 milyar yıl öncesinde dönersek yüksek sıcaklıklar sonucunda bir araya gelmiş olan toz ve gazlardan kaynaklanan bir ısı mevcuttur bu ısı ise sürekli olarak kendisini yeniler.


Bu sıcaklığın derecesi çok büyüktür ve etrafında bulunan sulara kadar erişebilirler. Dolayısıyla gaz içerebilen ve doğal olarak çıkan bu su ve buharı sayesinde şifalı da olabilecek bir enerji ortaya çıkacaktır.


Jeotermal olarak çıkan bu suların bir özelliği de meteorik olmasından kaynaklıdır. Bu nedenle de yer altındaki sular kendiliğinden beslenir. Pratikte baktığınız da bu beslenmenin üzerinde herhangi bir kullanım olmazsa tükenmezler. Özellikle yağmur, kar, deniz ve magmatik sular yeryüzündeki çatlaklardan içeri sızarak bu suları beslerler jeolojik koşullar devam ettiği sürece bu enerji de sürekli olarak ortaya çıkacaktır.


Durumu farklı bir şekilde anlatacak olursak dünya da yağan yağmurlar ya da su kaynakları uygun olan bölgelerdeki kaya ya da magma tabakasına yakın olan bölgelerden geçerek ısınırlar ve tekrar yeryüzüne çıkarlar. Bu döngü süreklilik arz ettiği içinde yenilenebilir bir enerji olarak kabul edilir.


Jeotermal Enerji Avantajı


Jeotermal enerjinin verimi oldukça yüksektir ve doğrudan elde edilebilir. Bu nedenle de maliyeti oldukça düşüktür. Doğru bir şekilde yenilenebilirse o zaman kesintisiz olarak güç kaynağı sağlar.


Jeotermal enerjiden elde edilen enerjinin maliyeti hidroelektrik enerjisi dışındaki tüm enerjilerden daha düşüktür.


Çevreye hiçbir şekilde zararı olmadığı gibi şifa kaynağı olarak da tanımlanabilirler.


Jeotermal enerji kullanılarak son dönemde elektrik enerjisi üretimi de gerçekleştirilmiştir. Bunun için santral ve çevrim verimleri artırılmıştır.


Jeotermal enerji tek bir alanda değil farklı alanlarda kullanılabilir.


Jeotermal enerji sayesinde fosil yakıtlara ihtiyaç da en aza indirilecektir.


Doğal gazlarda patlama riski vardır. Ancak jeotermal enerjide bu şekilde risklerin hiç biri söz konusu değildir.




Kaynak: enerji kaynakları, enerji nedir, jeotermal, jeotermal enerji, jeotermal enerji nedir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgârdan elde edilmekte olan enerjinin de rüzgarın hızına ve çapına bunun yan ısıra esme süresine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rüzgâr enerjisi günümüzde elektrik elde etmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle de yatak eksenli rüzgâr türbinleri de en çok tercih edilendir. Bu türbinlerin ka

Hidrojen Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir?

Günümüzde artık alternatif enerji kapsamında kullanılacak pek çok enerji çeşidini görebiliyoruz. Hidrojen enerjisi de bunlardan bir tanesi olarak gösterilebilir. Yüksek enerjili bir yapıya sahip olduğundan bu yana da 1970’li yıllardan günümüze kadar özellikle uzay araçlarında kullanılır. Yakıt ve elektronik sistemleri çalıştırma özelliğine sahip olan bu enerji çeşidinin yeri de insanlık için oldukça önemlidir. Hidrojen enerjisi uzay araçlarında iki türlü kullanılmaktadır. Uzay araçları için üretilirken aynı zamanda da açığa çıkan atıklar olacaktır. Bu atıklarda astronotlar için su sağlamak için kullanılır. Bu sayede hidrojen enerjisinin hiçbir şekilde boşa gitmemesi sağlanmış olacaktır. Hidrojen Enerjisi Hidrojen enerjisinden elektrik üretimi de gerçekleştirilebilmektedir. Bu anlamda hidrojen yakıt hücresi hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesi gerekecektir. Piller ile karıştırılmış olan bu yakıt hücrelerinin kimyasal bir tepkimeye uğrayarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Bu t

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde artar. Ses enerjisini farklı enerji tiplerine dönüştürmekte mümkündür. Mesela burada ses enerjisinin ısı enerjisine dönüştürülebileceğinden bahsedilebilir. Bunu da tanımlamak gerekirse şu şekilde formülize edilebilir. SES ENERJİSİNDE İFADELER VE SL BİRİMLERİ