Biyokütle içerisinde bulunan materyallerin işlenebilmesi neticesinde ısı elde etmek için kullanılabilir. Bu nedenle de doğal bir yakıt türü olarak bilinmektedir. Biyoküte enerjisi ya da diğer bir ismiyle biyoenerji organik bir yakıt türü olarak elde edilmektedir.
Enerjinin verimli kullanılmasının yanı sıra verimliliğin sağlanabilmesi de önemlidir. İnsanoğlı Biyoenerji artırıcı olan tarım faaliyetleri içerisinde de kullanmaya başlanmıştır. Bu nedenle de petrole ve sınırlı diğer enerji kaynaklarına olan ihtiyaç da bu sayede daha aza indirilmiş olacaktır. Dünyanın her bölgesinde mısır, şeker pancarı, arpa ve keten gibi bitkilerin yetiştirilmiş olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu bitkileri yetiştirirken bir de getirisinin hesaplanması gerekir. Bunun içinde bu tür besinleri yalnız gıda olarak değil aynı zamanda yakıldıklarında ortaya çıkmış olan enerjisinden de faydalanmak gerekir. Bu sayede iki yönlü bir gelir elde edilebilmektedir.
Yukarıda bahsetmiş olduğum açıklamaya göre buradan çıkarılacak sonucun Biyokütle yani biyoenerjinin de bir yenilenebilir enerji türü olduğunu söyleyebiliriz. Yukarıda belirtmiş olduğumuz gıdalar kullanıldıktan sonra yeniden ekilerek bu enerjinin de devamı sağlanmış olabilecektir. Bunun yanı sıra bitkisel bir enerji olduğundan dolayı çevresel bir karbon döngü oluşturmuş olacaktır.
Biyokütle enerjisi nerede kullanılır?
Biyokütle enerjisinden bahsettik ancak bu enerjinin bir de nerelerde kullanılabileceği sorusunun aklınıza takıldığını görüyoruz. Dolayısıyla ilk söyleyeceğimiz şey fabrikalarda enerji elde edilmek için kullanılabilir olacaktır. Bunun yanı sıra araçlarda yakıt olarak kullanılabilir. Günümüzde bu tip enerjiler farklı formlara rahatlıkla dönüştürülebildiğinden dolayı kullanım alanı da genişlemiştir. Yani biyokütle için söylenecek söz kullanılacak alanı bulmak çok da zor değildir.
Toz haline getirilmiş odunları otomatik olarak alıp yakan makineler de üretilmiştir. Bu da odunu doğrayıp enerji kaynağı olarak kullanmaya olanak sağlamıştır.
Biyokütle Enerjinin Dezavantajları;
- Su ihtiyacı fazladır,
- Verimleri yüksek değildir,
- Geniş yerleşim bölgelerine ihtiyaç duyar,
- Tarım alanları bakımından rekabet oluşturur.
- Petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlarla kıyaslandığında enerji verimi düşüktür.
- Ekilmesi, işlenmesi ve kullanılması uzun bir süreç alır.
- Elde edilmesi için teknoloji ve çaba gerektirir.
Kaynak: biyoenerji, biyokütle, biyokütle enerjisinin dezavantajı, dezavantajları, enerji kaynakları, yenilenebilir enerji
Yorumlar
Yorum Gönder