Ana içeriğe atla

Jeotermal Enerjinin Dezavantajları

Jeotermal Enerjinin Dezavantajları

Jeotermal enerjinin ne olduğu konusunda daha önceki makalemizde size bahsetmiştik. Ancak kısaca bir toparlama yapmak gerekirse. Yer altınının alt katmanında bulunan sıcak suyun kullanılması neticesinde elde edilen bir enerji türüdür. Jeotermal enerji her anlamda kullanılabilmektedir. Örneğin ısınmada kullanılabilir ya da elektrik üretimi için tercih edilebilir.


Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına baktığımız da avantajlarının düşünüldüğünden de fazla olduğu görülüyor. Ancak bu avantajları elde edebilmek için bir takım dezavantajları da gözden çıkarmak gerekiyor. Bu makalemizi hazırlamamızın nedeni ise sizlere jeotermal enerjinin dezavantajları yani olası zararlarından bahsetmek. Çünkü az da olsa bir takım zararları var.




Jeotermal enerjinin zararları nelerdir?


Suyun kalitesinde bozulmalar olabilir. Çünkü jeotermal enerji sistemlerinde yerin altından çıkarılan sıcak su boru sistemleri aracılığı ile gezdirilecek ve tekrar gönderilir. Bu dolaşım esnasında suyun içerisinde yer alan kükürt ve tuz boru içerisinde olan maddelerle etkileşime geçerek suda bir anlamda kirlenmeye neden olacaktır. Bu şekilde kirli su genellikle tarım arazilerinde kullanıldığı için gıdaları da ekleyerek insan sağlığına zarar verir.


Özellikle kalp ve karaciğer hastalıklarına neden olabilecektir. Açık sistem olarak kullanılan alanlarda sülfür, karbondioksit, amonyak, metan ve bor yayılması gerçekleşebileceğinden yukarıda belirtmiş olduğumuz hastalıklara neden olabilecektir. Açık sistemlerde en çok yayılan ise hidrojen sülfürdür.


Bu maddenin kokusuna baktığımız da adeta çürük bir yumurtaya benzer ve hava ile temas ettiğinde ciğerlere kadar inip kana karışır ve kalp akciğer hastalıklarına neden olabilir.


Yukarıda bahsettiğimiz tehlikelerin bir üst kademesi ise asit yağmurları olmaktadır. Çünkü açığa çıkan kükürt dioksit gazı aynı zamanda asit yağmurlarına neden olacağından bitkiler, ağaçlar, göller ve akarsular da bu durumdan etkilenecektir. Burada bir karşılaştırma yapacak olursak jeotermal enerjinin yaymış olduğu kükürt dioksit bir kömür ocağının yaydığından 30 kat daha azdır.


Sonuç olarak değerlendirecek olursak jeotermal enerjinin yaşam döngüsü ve küresel ısınmaya etkisi olacaktır. Havaya salınan gazlar ve bu gazlarında küresel ısınmaya olan etkisi bazın hayvanlarında yaşam ortamlarının değiştirilmesine olanak sağlayacaktır.




Kaynak: Enerji, enerji kaynakları, jeotermal enerji, jeotermal enerji dezavantajları, jeotermal enerji nedir, yenilenebilir enerji

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıd...

Türkiye’deki Elektrik Dağıtım Şirketlerinin İsimleri

Ülkemizde elektrik dağıtımının ve faturalandırılmasının gerçekleştirilmesi için her şehirde özel firmalar kurulmuştur bu firmaların görevi buradaki sistemin kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlamak ve kontrollü halde olmasıdır. Buna göre Türkiye’deki elektrik dağıtım şirketlerinin isimleri aşağıda sıralanmıştır. TREDAŞ- Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş TREDAŞ Trakya bölgesinden sorumlu olan dağıtım firmasıdır. Toplam olarak üç şehre hizmet veren firmanın yaklaşık olrak 928.481 abonesi vardır. Hizmet verdiği iller arasında Tekirdağ,Edirne ve Kırklareli var. TREDAŞ türkiye’de en az kayıp kaçak oranına sahip olan firma . BEDAŞ-Bo...

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde...