Ana içeriğe atla

Organik Atık Nedir, Organik Atık Türleri?

Organik Atık Nedir, Organik Atık Türleri?

Bu makalemiz içerisinde yer vermek istediğimiz konu organik atıklar, organik atık nedir, organik atık türleri nelerdir ve organik atıklarla elektrik üretimi. İnsanlığın uzun süreden beri üzerinde çok çalıştığı konulardan bir tanesi de organik atıkların geri dönüşüme katkı sağlamasıdır. Bu anlamda bu atık türlerinden pek çok noktada yararlanılmaya başlanmış ve büyük faydalar sağlanmıştır. Peki günlük hayatımızda pek çok alanda kullanmış ve görmüş olduğumuz organik atık nedir?


Organik Atık Nedir?


Organik atıklar kısa bir tanımla bitkisel ve hayvanal atıklar anlamına gelmektedir. Yani organik olan canlıların atıklarına denilir. Organik atıklar geri dönüşüm yöntemleriyle tekrar kullanıma dahil edilebilir. Özellikle de biyokütle enerjisi olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Doğanın geneline baktığımız zaman herşeyin bir organik atığını bulmak mümkün. Dolayısıyla organik atıkları hem enerji üretiminde hem de gübrelemede kullanmak mümkün hale getirilmiştir.


Organik Atıklar ve Enerji


Organik atıkların kullanımının farklı alanlarda olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla burada bu atıklar nerelerde kullanılmaktadır. Açıklayalım. Özellikle de biyogaz üretiminde organik atıkların çok sık ve kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Organik atıkların biyogaz verimleri ise metan gazı oranları şu şekilde olmaktadır.



Sığır Gübresi


Sığırlardan elde edilen gübreler organik biyogaz verimini 90-310 I/kg. şeklindedir. Sığır gübresinde Metan oranı ise toplam hacmin %65‘i kadardır.


Kanatlı Hayvan Gübresi


Kanaltlı hayvanlar tavuk, horoz,hindi vs. şeklinde belirtebiliriz. Bu hayvanların gübresindeki biyogaz verimi  310-620 I/kg arasındadır. Metan gazı oranı ise toplam hacmin %60‘ı kadardır.


Domuz Gübresi


Domuz bizim ülkemizde her ne kadar üretilmi çok az olan canlılar arasında olsa da dünyaya baktığımız zaman ciddi bir biyogaz verimi elde edilmektedir. Buna göre verimi 340-550 I/kg arasındadır. Metan oranı ise toplam hacmin %65-70‘i kadardır.


Buğday Samanı


Biyogaz verimi 200-300 I/kg arasındadır. Metan oranı ise toplam hacmin %50-60‘ı kadardır.


Çavdar Samanı


Biyogaz verimi 200-300 I/kg arasındadır. Metan oranı ise toplam hacmin %59‘u kadardır.


Arpa Samanı


Biyogaz verimi 290-310 I/kg arasındadır. Metan oranı ise toplam hacmin %59‘u kadardır.




Kaynak:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rüzgar Enerjisinin Çevresel Etkileri

Yenilenebilir enerji kaynaklarından söz ettiğimiz de burada dikkatleri çeken en önemli enerji kaynaklarından birisini de rüzgâr enerjisi olduğunu söyleyebiliriz. Rüzgar enerjisi sonsuz bir kaynaktır dolayısıyla buradan üretilen elektrik enerjisi sayesinde ciddi bir başarı da sağlanmıştır. Yatay eksenli olan rüzgâr türbinleri bu noktada önemlidir. bu çalışmada ise rüzgar türbinlerinin neden olduğu bir takım çevresel etkilerde vardır. Örneğin gürültü, hava kirliliği, arazi kullanımı, habitap, eltro-manyetik etki, görüntü ve estetik etkiler gibi pek çok çevresel etkileri saymak mümkündür. Rüzgâr enerjisi; Rüzgâr enerjisi için konuşulacak olan şeyin kararlı ve güvenilir bir enerji kaynağıd...

Türkiye’deki Elektrik Dağıtım Şirketlerinin İsimleri

Ülkemizde elektrik dağıtımının ve faturalandırılmasının gerçekleştirilmesi için her şehirde özel firmalar kurulmuştur bu firmaların görevi buradaki sistemin kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlamak ve kontrollü halde olmasıdır. Buna göre Türkiye’deki elektrik dağıtım şirketlerinin isimleri aşağıda sıralanmıştır. TREDAŞ- Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş TREDAŞ Trakya bölgesinden sorumlu olan dağıtım firmasıdır. Toplam olarak üç şehre hizmet veren firmanın yaklaşık olrak 928.481 abonesi vardır. Hizmet verdiği iller arasında Tekirdağ,Edirne ve Kırklareli var. TREDAŞ türkiye’de en az kayıp kaçak oranına sahip olan firma . BEDAŞ-Bo...

Ses Enerjisi Nedir?

Ses enerjisini tanımlayabilmek için ilk önce ses nedir? Bunu öğrenmek gerekiyor. Buna göre tanımlayacak olursak ses kulakları duyabileceği düzeydeki basit titreşimlerdir. Yani ses mekanik bir dalgadır. Buradan yola çıkarak ses enerjisi bir maddenin salınımından ya da titreşiminden oluşan enerjiye denilmektedir. Maddenin bozulmasıyla da ilişkilendirilebilir. Ses enerjisi birimi ise joule’dir. Bazılarının kafasındaki düşünce ses bir enerji çeşidi midir? Merak edilir yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı gibi ses için bir enerji türü demek yerinde olacaktır. Enerjinin kaybolmadığını söyleyebiliriz bu nedenle de evrendeki ses hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Ancak maddenin içindeki düzensizlik sesten kaynaklanarak düzensiz bir şekilde...