Bu makalemiz içerisinde yer vermek istediğimiz konu organik atıklar, organik atık nedir, organik atık türleri nelerdir ve organik atıklarla elektrik üretimi. İnsanlığın uzun süreden beri üzerinde çok çalıştığı konulardan bir tanesi de organik atıkların geri dönüşüme katkı sağlamasıdır. Bu anlamda bu atık türlerinden pek çok noktada yararlanılmaya başlanmış ve büyük faydalar sağlanmıştır. Peki günlük hayatımızda pek çok alanda kullanmış ve görmüş olduğumuz organik atık nedir?
Organik Atık Nedir?
Organik atıklar kısa bir tanımla bitkisel ve hayvanal atıklar anlamına gelmektedir. Yani organik olan canlıların atıklarına denilir. Organik atıklar geri dönüşüm yöntemleriyle tekrar kullanıma dahil edilebilir. Özellikle de biyokütle enerjisi olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Doğanın geneline baktığımız zaman herşeyin bir organik atığını bulmak mümkün. Dolayısıyla organik atıkları hem enerji üretiminde hem de gübrelemede kullanmak mümkün hale getirilmiştir.
Organik Atıklar ve Enerji
Organik atıkların kullanımının farklı alanlarda olduğunu söylemiştik. Dolayısıyla burada bu atıklar nerelerde kullanılmaktadır. Açıklayalım. Özellikle de biyogaz üretiminde organik atıkların çok sık ve kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Organik atıkların biyogaz verimleri ise metan gazı oranları şu şekilde olmaktadır.
Sığır Gübresi
Sığırlardan elde edilen gübreler organik biyogaz verimini 90-310 I/kg. şeklindedir. Sığır gübresinde Metan oranı ise toplam hacmin %65‘i kadardır.
Kanatlı Hayvan Gübresi
Kanaltlı hayvanlar tavuk, horoz,hindi vs. şeklinde belirtebiliriz. Bu hayvanların gübresindeki biyogaz verimi 310-620 I/kg arasındadır. Metan gazı oranı ise toplam hacmin %60‘ı kadardır.
Domuz Gübresi
Domuz bizim ülkemizde her ne kadar üretilmi çok az olan canlılar arasında olsa da dünyaya baktığımız zaman ciddi bir biyogaz verimi elde edilmektedir. Buna göre verimi 340-550 I/kg arasındadır. Metan oranı ise toplam hacmin %65-70‘i kadardır.
Buğday Samanı
Biyogaz verimi 200-300 I/kg arasındadır. Metan oranı ise toplam hacmin %50-60‘ı kadardır.
Çavdar Samanı
Biyogaz verimi 200-300 I/kg arasındadır. Metan oranı ise toplam hacmin %59‘u kadardır.
Arpa Samanı
Biyogaz verimi 290-310 I/kg arasındadır. Metan oranı ise toplam hacmin %59‘u kadardır.
Kaynak:
Yorumlar
Yorum Gönder